mandag 11. november 2013

Oppgave 2.3 - Hvordan bygge nettverk

Har forstått det slik at du Ola nå ønsker å bygge et digitalt nettverk for å lære og jobbe effektivt!

Vil her prøve å hjelpe deg litt på vei:

Samarbeider du med andre i en gruppe? (Lag, forening, på arbeid etc.)
I så tilfelle sender dere referat og innkallinger via e-post?

Dersom dere gjør dette vil jeg anbefale følgende:

  • Lag grupper på Google+, Facebook, LinkedIn eller lignende tjenester. På denne måten har en alltid oppdatert informasjon på ett sted, og en kan også diskutere, komme med tips/lenker i en slik gruppe. Det er ofte også muligheter for å få e-post varsling når det kommer nye innlegg i gruppen.
  • Legg dokumenter, referater etc. på en skytjeneste som for eksempel GoogleDocs eller DropBox. I tjenester som GoogleDocs har en også mulighet for å samarbeide om skriving, gi kommentarer og så videre.
  • Selv om disse verktøyene stort sett er enkle å bruke, vil du skaffe deg erfaring i hvordan slike tjenester fungerer.

Har du spesielle fagfelt/interesser?
Ønsker du å kommunisere med andre som er opptatt av det samme?
  • Begynn å bruke en tjeneste som heter Twitter. Dette er en mikroblogg-tjeneste med 140 tegn pr. melding til rådighet. En kan også sette inn lenker, bilder etc. her. En vanlig metode er å merke innleggene med "emneknagger". Dette gjør at en kan søke etter emner/hendelser/stikkord og følge tråder som er merket med noe som interesserer nettopp deg.
  • En har også muligheter for å "følge" personer på Twitter. Da får du tilsendt meldingene som disse personene skriver.
  • Også på tjenester som Facebook og Google+ fins det grupper som omhandler spesielle emner/tema. Noen er åpne for alle, mens andre må du søke om å få bli medlem i. 
  • Bli med i et fagforum

Bruker du mye tid på å oppsøke nettsteder for å holde deg oppdatert?
  • Abonner/følg blogger og fagforum du finner interessante. Da får du beskjed om nye innlegg når de blir publiserte.
  • Begynn å bruke RSS-program som for eksempel "Feedly". I et slikt program kan du få innhold fra blogger, nyhetssider, YouTube-kanaler osv. på et sted. Ofte får du et komprimert innhold av nytt innhold som gjør at det er raskt å holde seg oppdatert på nye ting. Dersom du vil gå i dybden kan du oppsøke stedet innholdet kommer fra.

7 råd i stikkordsform for å bygge et digitalt nettverk
  1. Begynn i det små. Kanskje du kan få med et familiemedlem eller en kollega for å prøve ut tjenestene?
  2. Bruk litt tid i begynnelsen på å se hvordan mer erfarne brukere bruker tjenestene.
  3. Sørg for å fylle ut informasjon/profil om deg selv. Dette gjør at andre får et bilde av deg/dine interesser /hva du evt. kan bidra med.
  4. Bidra etterhvert med egne innspill - bedre med lite og ofte enn sjeldent
  5. Kommenter og gi innspill til andres innlegg - vis interesse!
  6. Vis at du er til å stole på - dette kan du oppnå ved tilstedeværelse og at du er flink til å besvare henvendelser og spørsmål. Ofte vil rask respons fra deg oppfattes positivt i denne sammenhengen.
  7. Spør folk du treffer "in real life" om de er aktive på sosiale medier. En kan også fortelle at en er i "oppstartsfasen" og trenger gode tips til tjenester/verktøy.

søndag 10. november 2013

Oppgave 2.2 Løs noen problemer vha ditt PLN


1. Vi har en samarbeidsgruppe som trenger en emneknagg på Twitter


Vi er noen fra forskjellige skoler som samarbeider om bruk av IKT på VGS. Nå skal vi begynne å  prøve ut forskjellige  samarbeidsverktøy mellom møtene. I første omgang har vi opprettet en gruppe på Google+ i tillegg til at vi ønsker å se på om Twitter kan være aktuelt for gruppen.

På sist møte diskuterte vi om vi skulle finne en emneknagg for innlegg fra denne gruppen. Vi ble ikke helt ferdige med diskusjonen, så jeg la ut et spørsmål angående dette i Google+ -gruppen vår. Fikk flere tilbakemeldinger, så nå har vi en emneknagg for våre innlegg!

Det jeg er aller mest fornøyd med her er å slippe e-postene som vanligvis har gått frem og tilbake når vi skal bli enige om noe. Med varsling til e-post får en også beskjed når det skjer noe nytt i gruppen.




2. Min sønn har begynt å spille gitar. Trenger tips om opplæringsressurser.


Fra bekjente fikk jeg tips om at programmet Garageband for Mac har leksjoner for de som ønsker å lære seg gitar eller piano. Nå bruker sønnen min PC, men innimellom kan han nok få låne min bærbare Macbook for å se nærmere på disse leksjonene.

For å prøve å finne nettressurser gikk jeg inn på Google+ -grupper og søkte etter frasen ”free guitar instruction”. Her fant jeg en gruppe som delte tips og videoer til forskjellige nivå. Blant annet var det lenket videre til en YouTube-kanal som viste grep for nybegynnere. Egentlig akkurat det som trengs for å komme i gang med å lære noen grep.
  
  
Jeg har også via Google Hangout sendt en melding til en tidligere kollega med spørsmål om tips til enkle (og kule!) tre-greps sanger.

3.  Trenger innspill om hvordan jeg kan bruke verktøyet ”Padlet”    

Først og fremst snakket jeg med noen kollegaer som nevnte at de hadde sett verktøyet nevnt i brosjyren ”Veileder for klasseledelse i teknologirike omgivelser” fra IKT-senteret. Jeg lastet ned brosjyren og fant et innlegg av Anne Cathrine Gotaas om bruk av Padlet i matematikk.
Hun bruker programmet aktivt i timane for at elevane skal kunne skrive svar, idemyldring, dele lenker osv.

Deretter foretok jeg et Google-søk med norske resultater. Brukte –tegn for å ta bort treff på padling og padler. 






Fikk noen treff bl.a. en YouTube video der lærer Bjørn Sigurd Hjetland forteller om hvordan han bruker Padlet til for eksempel foreldremøter, idemyldring, samarbeid osv. Han nevner også bruk av QR-kode og embed-kode i its learning. 


Se video her: https://www.youtube.com/watch?v=qUMu2UaCoZ4

Her er en video av Line Kolås ved HiNT som viser bruk av programmet:
https://www.youtube.com/watch?v=9lOUUlSQ0eE

Fant også en SlideShare presentasjon som forteller om pedagogisk bruk av padlet. Den er laget av Geir Gran. Se presentasjonen her: 
http://www.slideshare.net/geirgran/pedagogisk-bruk-av-padlet-22248513?from_search=1

I tillegg har jeg bedt om tips til bruk av programmet via Twitter. (Ingen tilbakemeldinger i skrivende stund...)